Sociale media in de journalistieke wereld

24 februari 2010 — door Stijn Pieters

In het dagelijkse leven zijn sociale netwerksites hot and happening. Maar moeten journalisten inzake nieuwsgaring ook mee met de trend? Kan men gebruik maken van en samenwerken met sociale media om informatie te verzamelen en nieuws te verspreiden?

Peter Horrocks, directeur van BBC, vindt alvast dat zijn journalisten zich moeten aanpassen aan de veranderende mediawereld.  In één van zijn recentste personeelstoespraken staat hij er dan ook op dat zijn journalisten sociale media als een primaire informatiebron gebruiken. Hij verwijst o.a. naar CNN, waar de integratie van sociale media vlot verliep en het gebruik ervan hun berichtgeving verbeterde.
Gebruik, betrouwbaarheid en controle

De overgrote meerderheid van de Amerikaanse journalisten maakt tegenwoordig gebruik van sociale media. Dat stelt een  nationaal onderzoek, uitgevoerd door Cision en Don Bates van The George Washington University. 89% maakt gebruik van blogs, 65% van sociale netwerksites en 52% van microblogs in zijn zoektocht naar een goed verhaal.  Maar dit wijst niet op blind vertrouwen. 84% zegt sociale media als minder betrouwbaar te zien t.o.v. traditionele media.  49% spreekt over het gebrek aan geverifieerde bronnen.

Dat sociale media aan belang winnen staat als een paal boven water. Zo kunnen we verwijzen naar de recente treinramp in Buizingen. De eerste foto’s over de ramp kwamen van een tweet van ‘Cdrik’,  een man uit Bergen die op een van de betrokken treinen zat. Amper enkele minuten na de ramp stonden zijn foto’s online, een goed uur later doken zijn foto’s op in online artikels van verschillende kranten.

Een ander voorbeeld is de aardbeving in Haïti. Duizenden Amerikanen werden onmiddellijk via de meest bekende sociale media Twitter, blogs , Facebook… gemobiliseerd om geld te storten voor de aardbeving in Haïti. Één van de succesvolste inzamelacties in de VS, die van het Rode Kruis, haalde via deze media op twee dagen tijd 5 miljoen (!) dollar op. Daarnaast was er de berichtgeving van CNN over Haïti, die grotendeels gebaseerd was op hun iReports. Dit online communicatiemiddel laat mensen toe hun ervaringen, video’s en foto’s van een evenement te delen. Op twee dagen tijd stonden ruim 200 iReports online over de toestand op het eiland. Daarnaast introduceerde het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken de Person Finder. Deze database bevatte gegevens over vermiste en gevonden mensen op Haïti. Op basis van enkele gegevens werd een match gezocht,  waarna de surfer geïnformeerd werd over de toestand van die persoon.

Dergelijke gebeurtenissen bevestigen dus het nut en gebruiksgemak van sociale netwerksites. Het is snel opgezet en snel in gebruik, creëert de mogelijkheid om snel ooggetuigen op te sporen en zo met nieuwe informatie op de proppen te komen. Daarentegen is de informatie nogal vluchtig en niet altijd betrouwbaar. Een goede controle van de berichtgeving is dus aanbevolen.

Fit in or fuck off (FIFO)

In het algemeen komt het er dus op neer dat journalisten zich zullen moeten aanpassen aan de veranderende omgeving. De impact van sociale media blijft immers groeien. Mits de nodige screening is er heel wat interessant nieuws te vinden op het wereldwijde web.  Om af te sluiten met de wijze woorden van Peter Horrocks: “Als je denkt dat die manier van werken niets voor jou is, zoek je beter een ander beroep. Want de integratie en het gebruik van sociale media in de journalistieke wereld gebeurt hoe dan ook.”

Referenties:
BBC tells news staff to embrace social media, The Guardian Online (The Guardian)
National Survay Finds Majority of Journalists Now Depend on Social Media for Story Research (Cision press releases)
Social media spelen belangrijke rol in Haïti crisis, NCC Nederland (Risicoencrisis.nl)
CNN iReports over Haïti (CNN iReports)

Deze blogpost werd hoofdzakelijk opgesteld door Natalie Claus (). Natalie studeert communicatiemanagement, optie woordvoerder, aan Howest en loopt enkele maanden stage bij ProgressiveMedia.

Categorieën: Crisismix, Perceptie, Relatiedenken Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven