Case uit boek: explosie Fluxys

5 maart 2010 — door Hugo Marynissen

Toen op vrijdag 30 juli 2004 om 9 uur ’s morgens een hoogdrukgasleiding van de Belgische gastransportfirma Fluxys ontplofte op het industrieterrein van Gellingen (Ghislengien), was dit één van de zwaarste naoorlogse industriële rampen in België. De eerste berichten spraken van 15 doden en honderden gewonden. De uiteindelijke trieste balans was 24 dodelijke slachtoffers en 132 gewonden. Bij de gewonden was geen rekening gehouden met de psychologische slachtoffers van de ramp, zoals familieleden en collega’s van de overledenen en gewonden.

De cbfa, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen, de waakhond van Euronext Brussel, drong er bij Fluxys op aan tekst en uitleg te geven over het gebeuren in Gellingen en schorste de handel in het aandeel ‘Flux’ tijdelijk. Zoals te verwachten viel, duikelde het Fluxys-aandeel. Ook toen de handel in het aandeel na
een paar dagen weer werd hervat, bleef het aan waarde verliezen. Pas nadat de pijplijn was hersteld, de erediensten voor de slachtoffers hadden plaatsgevonden, Fluxys medeleven had betuigd en het voortouw nam om samen met de overheid procedures op te zetten om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen, trok het aandeel weer aan. In minder dan één maand stond het Flux-aandeel weer op het “pre-Gellingen” niveau. En twee maanden na de ramp in Gellingen noteerde het aandeel een lichte winst.

Op 5 maart 2010 schreven we een update van deze case.

Categorieën: Boek Geen Commentaar! Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven