Case uit boek: herstructurering

8 maart 2010 — door Stijn Pieters

Een Belgisch bedrijf in de Gentse havenzone moest begin dit jaar een herstructurering aankondigen. Een twintigtal mensen zou zijn baan verliezen. Omdat de verkoopmanager veel vertrouwen genoot bij de medewerkers, veel empathie aan de dag kon leggen en qua tongval dichter bij de mensen stond dan de Nederlandse directeur, werd zij in snel tempo gecoacht om de kernboodschappen over te brengen voor de camera.

Twee dagen voor de aankondiging werd ze klaargestoomd, onder andere door de moeilijkste vragen op haar af te vuren. De directeur werd als back-up in de oefening meegenomen. De dag voor de aankondiging werd vrijgehouden om nog even te oefenen, mocht dat nodig zijn. Maar dat was niet het geval. De inhoud, toon en presentatie waren meteen goed. De antwoorden zaten twee dagen later nog goed in het geheugen om op ‘D-day’ effectief te communiceren.

De aankondiging verliep uiteindelijk zonder problemen, meer zelfs, de personeelsleden waren opgelucht dat ze duidelijkheid kregen.

Lees ook: Case: sereen en helder communiceren

Categorieën: Boek Geen Commentaar!, Crisiscommunicatie, Oefening Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven