Case: sereen en helder communiceren (Colruyt/Carrefour)

8 maart 2010 — door Stijn Pieters

Als update van de case ‘Herstructurering’ in Geen Commentaar! volgend stuk over de ontslagen bij Carrefour in België.

Dat de economische crisis nog altijd wild om zich heen grijpt, werd de voorbije dagen pijnlijk duidelijk. Door herstructureringen worden binnenkort 21 vestigingen van Carrefour gesloten. Daardoor komen 1.672 medewerkers op straat te staan. Dat effectieve en heldere communicatie op een dergelijk moment erg belangrijk is, bewijst het optreden van Lars Vervoort, woordvoerder van Carrefour.

Zijn aanpak zorgt ervoor dat het hele verhaal niet breder wordt uitgesmeerd in de media. Hij weet de feiten zodanig te brengen dat de bestaande kritieken niet erger worden. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak “Er is geen 100% garantie dat we in België blijven”. Vanuit de directie is er een duidelijk engagement om in België verder te gaan. Uiteraard gaat dat niet zomaar. De intenties zijn om tot een goed plan te komen om uit te voeren zodat we een goede basis krijgen om in België verder te gaan.” Hij geeft informatie op een ietwat vage manier, zodat hij geen valse beloften doet of hoge verwachtingen creëert. Wat hij journalisten meegeeft, is een helder inzicht op de officiële verklaringen.

Hij trapt niet in de journalistieke val van twee- of zelfs driedubbele vragen, maar houdt hij het hoofd koel en geeft steeds zijn zelfde antwoord in turbulente tijden. Daarnaast is er de topman van Colruyt, die ook weet hoe hij de dingen moet aanpakken. In economisch moeilijke tijden kondigt hij de aanwerving van 3000 personeelsleden aan. Opmerkelijk hieraan is dat Colruyt erg sereen blijft in haar communicatie. Het goede nieuws werd niet met veel tromgeroffel aangekondigd, dit uit respect voor het sociale drama bij hun concurrent.

Daarnaast wordt er niet actief gerekruteerd bij de ontslagen medewerkers van Carrefour. “De mensen van Carrefour die ons willen vinden, zullen ons weten te vinden”, aldus topman Jef Colruyt.

Filmpjes (deredactie.be):
Live verslaggeving in VRT journaal
Verslag in VRT journaal

Deze blogpost werd hoofdzakelijk opgesteld door Natalie Claus (). Natalie studeert communicatiemanagement, optie woordvoerder, aan Howest en loopt enkele maanden stage bij ProgressiveMedia.

Categorieën: Crisiscommunicatie, Leiderschap, Perceptie, Relatiedenken, Veranderingscommunicatie Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven