Alle hens aan dek bij BP

11 mei 2010 — door Stijn Pieters

Enige tijd na de ontploffing van het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, nu 3 weken geleden, nam de Britse oliemaatschappij BP haar verantwoordelijkheid op voor het enorme milieudrama.

Het bedrijf kondigde aan alle schade veroorzaakt door de olievlek te vergoeden, inclusief de vissers die technisch werkloos werden door de massale vervuiling. Qua crisiscommunicatie heeft men hiermee een van de sterkste strategieën gekozen. Alleen vergaat het BP op het vlak van crisismanagement niet zo goed vandaag. Pogingen om het lek te dichten of af te sluiten met een grote stolp leverden voorlopig geen resultaat op, waardoor sinds 20 april nog steeds miljoenen liters olie de zee in stromen. De geloofwaardigheid van de organisatie komt hierdoor op operationeel vlak onder druk te staan, wat uiteraard ook de verdere crisiscommunicatie bemoeilijkt. Want wat moet je als woordvoerder nog vertellen als er na 3 weken zelfs nog geen oplossing in het vooruitzicht is? In ieder geval lijkt het alsof de organisatie geen noodscenario klaar had om een olielek op 1500 meter onder water aan te pakken. Dit zou onvergeeflijk zijn, aangezien men kon inschatten welke dramatische gevolgen dit met zich mee zou brengen. Bij BP is het intussen alle hens aan dek bij de volgende improvisatieoefening om met pingpongballetjes, autobanden en ander afval het lek te dichten…

Updates

Stijn Pieters op Radio 1 over de crisiscommunicatie van BP
Blogpost

“Gulf of Mexico response”
Goed gebruik van de BP website als crisisportaal

Olielek BP volgen op Twitter en Facebook
Mooi aansluitend artikel op www.gebrokenpennen.nl, over hoe BP, vanwege overbelaste telefooncentrales, besloten heeft Twitter en Facebook in te zetten om constant informatie te kunnen verstrekken aan geïnteresseerden en betrokkenen.

Categorieën: Crisiscommunicatie Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven