Griep!

13 juni 2012 — door Frank Vergeer

Het is weer grieptijd. Joepiieeee!!!! De ‘R’ is weer in de maand en dat betekende in mijn kindertijd altijd dat we na het avondeten allemaal (ik kom uit een gezin van acht) een volle lepel levertraan naar binnen moesten werken. Om geen griep te krijgen. Smerig dat dat was! Stiekem probeerde ik als jongste van het gezin steevast een pruilmond op te zetten opdat mijn moeder maar zou toegeven. Ik was immers een klein ventje, dus zo’n volle lepel was voor mij niet nodig. Wel voor die grote broers en zussen natuurlijk.

Ieder jaar was het heel normaal dat we geveld werden door de griep. Soms was je echt ziek, maar vaker kwam je er met een dag op de bank en met een (rauw) opgeklopt ei er snel weer bovenop. Ik maakte er ook weleens misbruik van, want ik had al snel door dat die ‘R’ in de maand voor mij gelijk stond aan ‘vRij van school’. Dus de grieptijd had ook zo zijn voordelen.
Hoe anders is het nu. De griep zorgt voor een complete mediarage. Inclusief de meest wilde scenario’s en doemdenkgedachten. Nu begrijp ik ook wel dat we met de uitbraak van de Mexicaanse griep het niet over een verkoudheidje met verstopte holtes en wat koorts te maken hebben, maar inmiddels is bijna heel Nederland ervan overtuigd dat het een milde vorm is en dat we ons er niet zo druk om maken.

Anders is dat met het gehele overheidsapparaat. Het begon al met het feit dat het griepteam op het Ministerie van VWS zeker vier jaar geleden waarschuwde voor een mogelijkheid tot het uitbreken van een heuse pandemie. Vier jaar geleden! Wat kun je in vier jaar tijd toch veel doen aan voorbereidingen, zou ik zeggen. Als ik dan kijk hoe op het laatste moment de deskundigen alsnog over het beeld rollen met tegenstrijdige meningen en opvattingen, dat we blijven stoethaspelen met de naamgeving van deze uitbraak (was het Mexicaanse Griep, Varkensgriep, de Nieuwe griep of de H1N1 influenza????) en dat in allerijl de draaiboeken op orde gebracht moeten worden, dan geeft dat mij als burger niet het gevoel dat de overheid ‘in control’ is. En daar gaat het natuurlijk wel om. Ik ga er van uit dat de risicogroepen keurig in kaart zijn gebracht, dat er straks voldoende vaccins zijn voor een ieder die geveld is en dat bij eenderde uitval van het overheidspersoneel in ieder geval de veiligheid en de voor de burger noodzakelijke overheidsvoorzieningen gewoon blijven functioneren. Als dat niet zo is, dan breekt pas echt de pleuris uit denk ik.

En ik? Hoe ik mij voorbereid? Ik heb gewoon levertraan ingeslagen en zeg tegen mijn kinderen dat het kan helpen tegen de griep. Zodat ze gewoon naar school blijven gaan…

Frank Vergeer is communicatieadviseur, Managing Partner van Inconnect en co-auteur van Geen Commentaar! Communicatie in turbulente tijden

Categorieën: Columns Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven