Mierennest

5 juli 2012 — door Frank Vergeer

Afgelopen weekend was ik in het bos om een stevige wandeling met mijn driejarige Bordercollie te maken. Al snuffelend liep hij vastberaden vooruit. Plots bleef hij stokstijf staan, oren vooruit, gefascineerd turend naar de grond. Ook ik ging op onderzoek uit en zag hoe de hond bijna in een mierennest ging staan. Hij had het ook door, die kleine rode schepsels begonnen hem kennelijk al te bijten, want hij deinsde achteruit. Ik legde de hond op veilige afstand af en ging zelf eens verder op onderzoek uit.

De mieren hadden kennelijk al een GRIP-3 afgekondigd, want ik zag hoe zij eensgezind het gevaar te lijf gingen en de overwinning vierde omdat het grote zwarte gevaar op vier poten al de benen had genomen.
1-0 voor de mieren.

Daarnaast waren anderen alweer hard bezig met reparatie-werkzaamheden aan het nest. Takjes en bladeren werden eensgezind versleept en de zwakke punten werden versterkt. Anderen verzorgden de slachtoffers. Zij werden in het nest zelf gesleept. Een feilloos verlopende Urban Search And Rescue operatie. En dat zonder C-2000! Kennelijk zijn die mieren in staat om in zeer korte tijd snelle interventieteams op de been te brengen om datgene te doen wat nodig is. Efficiënt en effectief, zonder overbodige inzet, want het gewone leven in het nest ging ook door.

Ik trok de denklijn door en bedacht of onze hulpdiensten, rood, wit, blauw en groen ook zo effectief en efficiënt optreden als het nodig mocht zijn. Of werken we nog vaak langs elkaar heen in plaats van met elkaar? Waarom gaat er bij een incident een volledige TAS ter plaatse, terwijl het wellicht beter zou zijn als snel interventieteam, bestaande uit rood, wit, blauw en / of groen die klus gaan klaren? Neem een voorbeeld aan Spanje. Ja, Spanje: daar worden hulpverleners al jaren multidisciplinair opgeleid, geoefend, getraind en gecertificeerd!
Als je niet in staat bent om effectief samen werken tijdens een crisis krijg je gewoon je diploma niet. Multi als het moet, mono als het kan wat mij betreft.

En mijn hond? Die bleef op veilige afstand van de mieren. Schapen zijn toch makkelijker te managen zal hij gedacht hebben…

Frank Vergeer is communicatieadviseur, Managing Partner van Inconnect en co-auteur van Geen Commentaar! Communicatie in turbulente tijden

Categorieën: Columns Reacties uitgeschakeld

Reacties niet toegelaten

Naar boven