Het boek

In Geen commentaar! Communicatie in turbulente tijden geven de auteurs een unieke kijk op hoe risico- en crisiscommunicatie, zowel bij overheden als bij bedrijven, succesvol kan aangepakt worden. Dat doen ze aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten, actuele cases en tal van Belgische en Nederlandse voorbeelden waarvan ze zelf geprefereerde getuigen waren.

Koop het boek online

Bestel op Azur.be
Bestel op Bol.com
Bestel op Proxis.be of Proxis.nl
Bestel op Fnac.be
Bestel op Managementboek.nl
Bestel op Amazon.co.uk (currently unavailable)
ook verkrijgbaar in de betere boekhandel

Boekinfo

Cover Geen Commentaar!

Paperback, 200 pagina’s
Verkoopprijs: 19,95 €
ISBN/EAN:
9789089240705 (België – Houtekiet)
9789047003588 (Nederland – Business Contact)
Meer info

Samenvatting

De laatste jaren zijn de fundamenten van de communicatie flink door elkaar geschud. Klassieke communicatiemodellen gaan al lang niet meer op. Je bepaalt zelf niet wat een crisis is, dat doet de buitenwereld in jouw plaats.

Ook ‘de doelgroep’ bestaat niet meer. En als die al zou bestaan, dan is het een verzameling van individuen die zelf beslissen welke communicatie ze willen ontvangen en welke niet. Het individu speelt zelf voor journalist, blogt, sms’t, twittert of facebookt. Het idee dat we te allen tijde ons imago en de reputatie van onszelf, ons bedrijf of onze organisatie met de juiste communicatie kunnen beschermen, gaat niet meer op.

Reputatie heeft het moeten afleggen tegen relatie. We moeten luisteren in plaats van praten. We moeten de buitenwereld naar binnen halen en met die buitenwereld in een eerlijke, open en respectvolle dialoog treden. Wie daar in slaagt, heeft een grote kans om een crisis om te buigen tot een kans, een mogelijkheid om ‘Geen commentaar!’ te vervangen door een open dialoog, en zich zo te handhaven in turbulente tijden.

In dit boek geven vijf crisiscommunicatie-experts hun visie op succesvolle risico- en crisiscommunicatie, zowel bij bedrijven als overheden in België en Nederland. Dat doen ze aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten, actuele cases en tal van recente voorbeelden waarbij zij zelf betrokken waren.

Auteurs

Hugo Marynissen, Stijn Pieters en Sofie Van Dorpe
(crisiscommunicatieadviseurs bij PM)
Anne-Marie van het Erve en Frank Vergeer
(crisiscommunicatieadviseurs bij Inconnect)

Lezingen

We geven regelmatig lezingen en workshops gebaseerd op het boek:

 • Studiedag en workshops crisiscommunicatie voor leidinggevenden en communicatie­verantwoordelijken van Vlaamse zorgcentra, georganiseerd door VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) en Zorgnet Vlaanderen. (oktober 2011 & januari 2012 te Gent)
 • Masterclass social media en crisiscommunicatie bij Jeugdwerknet, een organisatie die jeugdwerkingen in Vlaanderen digitaal ondersteunt. (maart 2011 te Gent)
 • Congres crisiscommunicatie van Kortom, een Belgische vereniging voor overheidscommunicatie. (november 2009 te Schaarbeek)

Tijdens de voorstelling van het boek in Rotterdam en Mechelen (9 en 11 maart 2010) waren er lezingen van o.a. Prof. Dr. Ira Helsloot (hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam), Filip Rylant (directeur communicatie Rode Kruis Vlaanderen) en uitgever Leo De Haes.

Pers, media en recensies

 • Communicatieadviseur Madelon Noordover besprak uitgebreid het boek op haar boekenblog.
  “Jij bepaalt niet wat een crisis is, dat doet de omgeving voor je. Dit vraagt een andere communicatieaanpak tijdens crises, en wat mij betreft ook als van tevoren! [...]”
 • Crisiscommunicatiespecialist Charles Huijskens schreef voor het blad Communicatie een recensie (PDF)
  “Het resultaat is een boek dat het midden houdt tussen een opsomming
  van tips en een leesboek. [...] Samenvattend: een aardig boek, beslist de moeite
  waard om te lezen [...]”
 • De VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten) schreef op haar website een boekbespreking.
  “Er wordt in uitgelegd waarom crisiscommunicatie zo belangrijk is, wat de voornaamste aandachtspunten zijn en hoe men zich concreet kan oefenen in het omgaan met crisissituaties. Diverse voorbeelden uit de praktijk geven het geheel kleur. [...]”
 • Bibliotheekcatalogus Biblion.nl plaatste op zijn online catalogus een korte bespreking
  “Een vlot geschreven en praktisch boek, dat een helder beeld schetst van crisiscommunicatie. Geschikt voor studenten, bedrijfsleiders enzovoort [...] ”
 • John M. Vijlbrief schreef in mei 2010 een recensie voor Marketingnetwerk.tv
  “Ik weet, na het lezen van dit boek hoe ik moet reageren. Nu u nog!”
 • Mijke Post (Docent) schreef op 11 mei 2010 een recentie op de website marketingfacts.nl
  “De auteurs geven heldere en praktische handvatten voor dat deel van een crisis dat goed voor te bereiden is. Ze doen dat aan de hand van theorie en verwijzingen naar derden, aan de hand van cases waarbij ze zelf betrokken waren en met voorbeelden van een virtuele crisismanager. [...] ”
 • Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) vermeldde het boek in de mei-editie van het magazine Forward
 • Dirk Vos (VVZC) schreef op 24 april 2010 een reactie op de Azur-pagina van het boek
  “Een prachtig boek voor al wie professioneel begaan is met risico- en crisiscommunicatie.”
 • De kranten De Morgen (19 april 2010) en De Tijd (21 april 2010) en Trouw (24 april 2010) verwezen naar het boek in resp. de artikels Het merk kerk in crisis / Crisiscommunicatie van het merk kerk loopt mank / Paus kan het merk ’kerk’ uit crisis halen, een opiniestuk waarin de auteurs de crisiscommunicatie van de kerk onder de loep nemen.
 • Anne Roggeman (Devimo Consult) stuurde ons op 21 april 2010 een uitgebreid leesverslag
  “Het is luchtig ingedeeld: korte hoofdstukken, praktijkgevallen in het grijs, de rode draad in italique, enz. Dit maakt het zeer aangenaam om lezen! [...] Om maar te zeggen hoe vlot het ging. [...] Het idee van de rode draad is zeer geslaagd. En het is waar dat het niet altijd simpel is om de mensen van het belang van de communicatie bewust te maken (en vooral ze er iets voor te laten doen). [...] De praktijkgevallen zijn interessant en soms echt om je wenkbrauwen van op te trekken. Dat van die gouverneur in Evergem die in 2004 met 2 zinnen het hele tot dan toe geslaagde communicatiekaartenhuisje in mekaar laat stuiken, ongehoord! [...] Ik vind het zeer interessant, het beslaat een breed spectrum aan kennisgebieden, het is zeer degelijk onderbouwd en er zit veel wijsheid in. Niveau dus. [...] En het is niet enkel theorie: jullie geven concreet advies over welke aanpak en strategieën het meeste kans op slagen hebben in bepaalde situaties en bieden eventuele alternatieven en ook de redenen waarom. [...] Ook van dat proactief reageren van de bedrijven ten opzichte van het vroegere reactief handelen, vind ik het verbazingwekkend welke ommekeer dat kan teweegbrengen in de wijze waarop de mensen iemand of een bedrijf gaan beschouwen. [...]”
 • BViC, de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie, verwees in april 2010 naar het boek in een nieuwsflash
 • Guido Rijnja schreef op 30 maart 2010 een recensie voor Communicatieplein.nl
  “Het prettig leesbare boek (komt ook door een doorlopende illustratie met een casus) gaat vervolgens in op strategieën en op competenties die nodig zijn om dergelijke voorprogrammeringen te herkennen en te hanteren. De hoofdstukken zijn wisselend diagnosticerend en beschouwend. Veel komt aan bod, incluis de les van social media dat snelle reacties, openheid en besef van de schaal en reikwijdte van berichten goede communicatie schragen. [...]”
 • Patrick Vandendaele schreef op 15 maart 2010 een recensie op de boekensite boek.be
  “Met dit boek krijgen we wel degelijk een benadering door een aantal erudiete en ervaren mensen die wel degelijk hier een aantal fundamentele regels weten weer te geven over de communicatie in tijden van crisis. [...] Bijzonder interessant en leerzaam. [...]”
 • Kortom, vereniging voor overheidscommunicatie, verwees op 15 maart 2010 naar het boek in een nieuwsbericht
  “ Een crisis vraagt om een eerlijke, open en respectvolle dialoog met de buitenwereld. Wie daarin slaagt heeft een grote kans om een crisis om te buigen tot een kans en de een mogelijkheid om ’Geen commentaar!” te vervangen door dialoog. [...] ”
 • De Volkskrant verwees op 12 maart 2010 naar het boek in een artikel Communiceren in crisistijd, waarin auteurs Frank en Anne-Marie oa. uitleg geven bij enkele voorbeelden van goede en slechte crisiscommunicatie bij overheden.
  “Hoe moet je als gemeente of bedrijf omgaan met een schandaal? Hoe reageren media en publiek en hoe stralen gemeenten uit dat ze alles onder controle hebben? Het boek is vooral bedoeld voor de zogenaamde ‘stakeholders’: overheden, voorlichters en media [...]”
 • Wouter Jong schreef op 12 maart 2010 een artikel Einde van de doelgroep over het boek op de weblog van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters
  “Inhoudelijk is het een mooi overzichtswerk over crisiscommunicatie in Nederland en België. [...] In het boek houden de schrijvers een pleidooi voor een actuele kijk op crisiscommunicatie. Die gaat niet meer uit van de overheid als brenger van het nieuwe nieuws, maar kijkt scherp naar het nieuws dat ‘buiten’ al rond gaat. [...]”